Ingefärslax med kål och rotfrukter

Att göra en hel laxsida i ugnen är smart, för då finns det en bas klar till middag senare i veckan. Lax är en fet fisk som bidrar med viktiga långa omega 3-fettsyror. Vill du, så dubbla upp såsmängden så är det mesta förberett till laxtortillas senare i veckan. 

Ingefärslax med rotfrukter

Ingredienser, 4 portioner

ca 800 g rotfrukter, förslagsvis morot, kålrot, sötpotatis och rödbeta
1 spetskål
1 laxsida
10 cm färsk ingefära (ca 1 dl riven)
2 dl majonnäs
ca 3 msk chipotlepasta
Salt och peppar
Raps- eller olivolja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skala rotfrukter och dela i mindre bitar. Dela spetskålen i mindre klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja, salt och peppar och rosta i ugn ca 25 min. 
3. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Strö på salt och peppar. Skala och riv ingefäran fint och fördela rivet på laxen. Tillaga i ugn ca 20 min. 
4. Blanda majonnäs med chipotelpasta. Smaka av så att det blir lagom hett just för dig. 
5. Servera laxen med rotfrukter, kål och en klick chipotlemajo

 

I samarbete med Dietistens val

Publicerad 2019-12-04 | Ändrad 2020-03-11
PP-INP-SWE-0064 Dec 2019