"Lust föder lust" - sexologen om hur du bevarar lusten

”Lust föder lust och sex föder sex”, i alla fall enligt sexologen, barnmorskan och föreläsaren Helena Cewers.

Helena menar att sexualitet är en viktig del av livet och att vi kan bevara både känslan och sensualismen till livets slutskede. Precis som livet går lusten dock upp och ner, och i vissa lägen och situationer är den helt enkelt inte där. Det kan bli extra tydligt för dig med reumatisk sjukdom, eftersom symtom som smärta och trötthet lätt tar över. Och självklart får det då vara så i perioder, men kom ihåg att lusten kan komma tillbaka! Att bevara lusten handlar väldigt mycket om hur man tränar sitt lustcentra, enligt Helena. Det kan man bland annat göra genom att vara intresserad av att ha sin lust och sexualitet kvar. Att vara intresserad av att vara en lustfylld person.

Det som skiljer en kärleksrelation från relationen med vänner och familj är just sexualiteten, och därför är den viktig. Men Helena är samtidigt tydlig med att sexualitet inte behöver handla om samlag, utan snarare om att röra vid sin partner, kyssa sin partner, bekräfta sin partner och ge komplimanger. 

Helena avslutar med ett hett tips för att bevara lusten i en relation: att varje dag ta i sin partner om man har en sådan. Titta honom eller henne i ögonen och säg ”varför älskar du mig just idag?”.

Publicerad 2020-01-28 | Ändrad 2020-03-13
PP-INP-SWE-0096 Dec 2019