Påverka din reumatiska sjukdom och få bättre livskvalitet

Även om reumatiska sjukdomar i de flesta fall inte går att bota, går det att göra mycket själv för att påverka sitt mående. Med hjälp av en kombination av läkemedel, sjukgymnastik, arbetsterapi, egen träning och rätt kost har man goda chanser att dämpa inflammationen, sakta ner ledernas nedbrytning och lindra smärtan.

Sjukgymnastik håller lederna rörliga

Sjukgymnastik är viktigt för att träna upp musklerna och hålla lederna rörliga. En sådan så kallad fysioterapeutisk behandling anpassas efter ditt individuella behov, som visar sig i den undersökning som görs vid första besöket. Man tar bland annat hänsyn till om dina leder smärtar i belastning och/eller i viloläge.

Behandlingen kan bestå av smärtlindring och träning, enskilt eller i grupp. Exempel på behandling är mobilisering av smärtande och stela leder, akupunktur och individuellt utprovad styrke- och rörelseträning i gym eller i vatten. 

Specialistutbildade fysioterapeuter finns listade på reumatologmottagningar. Där kan du också vid behov få remiss till fysioterapeut. Du kan också söka upp olika fysioterapeuter med specialistkompetens för reumatisk sjukdom i ditt närområde på internet. Behandling ingår i högkostnadskort om fysioterapeuten har avtal med landstinget.

Träna armarna, händerna och fingrarna

Smärtan och inflammationen kan leda till att samspelet mellan muskler och senor störs vilket kan göra att du får svårare att greppa saker. Därför är det viktigt att du tränar händerna och fingrarna för att behålla muskelstyrkan och rörligheten i lederna, och minska risken för felställningar i lederna. En arbetsterapeut kan hjälpa till med händernas och armarnas funktion och se till att man får pröva ut hjälpmedel som gör vardagen lättare. Läs mer om olika hjälpmedel här.

Bevara rörligheten i fötterna

Ett enkelt gymnastikprogram kan hjälpa dig bevara rörligheten i fötterna. Det är också viktigt att du är noggrann i valet av skor. En bra sko är uppbyggd i hålfoten och ger det stöd underifrån som behövs, och ska ha stabil hälkappa. Det finns även lösa skoinlägg som kan provas ut med ortopedteknisk hjälp. Om du har ledgångsreumatism har du rätt att få rabatt på kostnader för skor och inlägg som du köper via en ortopedteknisk verkstad. 

Tre kvinnor på powerwalk

Hitta en träningsform som passar dig

Tillsammans med vårdteamet kan du hitta en fysisk aktivitet som passar just dig, vilket blir en del av behandlingen som ska ge dig bästa förutsättningarna för ett gott liv. Lämpliga träningsformer är cykling, längdskidåkning och promenader, lättgympa utan hopp samt styrketräning i apparatur eller med gummiband. Det brukar också vara skönt och effektivt att träna i uppvärmd bassäng, eftersom vattnet avlastar kroppens tyngd samtidigt som det ger möjlighet till ett mjukt och jämnt motstånd. Läs mer om hur du kan tänka kring träning vid reumatisk sjukdom här.

Tänk på kosten du äter

Du har säkert hört talas om ”anti-inflammatorisk kost”, och mycket riktigt finns det kost som leder till minskad inflammation i blodet. Samtidigt finns det kost som har negativa effekter – extremt kolhydratrik mat har visat sig leda till en ökad inflammation i blodet. Läs mer om hur kosten spelar roll här.

Grönsaker

Sluta röka, eller börja aldrig överhuvudtaget

Svenska forskare har visat att cigarettrök - tillsammans med arvsanlag - kan vara en orsak till flera olika kroniska inflammationssjukdomar så som reumatoid artrit. Även vid mycket måttlig rökning kan det kopplas till ökad risk att drabbas av reumatisk sjukdom. Dessutom visar forskning att de vanligaste läkemedlen som används vid till exempel reumatoid artrit och psoriasisartrit fungerar sämre för den som röker. Läs mer om rökning vid reumatism och olika sätt att sluta röka.

Läkemedel kan bromsa och lindra

Det finns flera olika typer av läkemedel som kan lindra smärtan och stelheten och bromsa upp förstörelsen av lederna.

Publicerad 2019-11-29 | Ändrad 2020-05-22
PP-INP-SWE-0051 Dec 2019