Träning och smärtlindring vid graviditet

Det är bra att träna både under och efter en graviditet. Dels klarar du av mer belastning med starkare muskler, dels kan en anpassad träning vara smärtlindrande. 

Gravid kvinna sitter på pilatesboll och gör bicepsövning med hantel.

Träning under graviditet

Många kvinnor med reumatoid artrit (RA) mår bra under graviditeten. Om du tillhör den gruppen som mår bra så utnyttja det och börja träna redan när du är gravid.

Bassängträning är en bra motionsform för dig som har reumatoid artrit, och du kan fortsätta med den i stort sett ända fram till förlossningen. Fråga för säkerhets skull din barnmorska om råd. 

Om du vill pröva på någon annan träningsform kan en fysioterapeut/sjukgymnast hjälpa dig att hitta det som passar dina behov. 

Det är viktigt att träna alla muskler i kroppen och gärna med tanke på att stärka upp speciellt armar, mage och rygg som brukar utsättas för störst belastning hos en nybliven mamma. Du behöver ha bra stabilitet i magmuskler och rygg för att kunna köra en vagn uppför en backe, och du behöver starka och smärtfria händer och handleder för att kunna greppa och skjuta på.

Tala med en fysioterapeut/sjukgymnast om hur du bäst kan träna. Passa på att träna när sjukdomen är i ett bättre skede, vilket den ofta är under en graviditet. 

Träning vid bäckenbesvär under graviditet

Om du har bäckenbesvär under graviditeten kan du vara hjälpt av anpassad stabilitetsträning som kan lindra och minska dina symtom. Din fysioterapeut/sjukgymnast kan också bedöma om du kan ha nytta av en bäckengördel. 

Smärtlindring under graviditet

Om du har besvär från axlar, nacke, ländrygg och bäcken under din graviditet kan du få behandling med akupunktur. Akupunkturbehandling måste ges av en terapeut som föreslås av din läkare eller fysioterapeut/sjukgymnast.

Smärtlindrande behandling med TENS (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) kan vara ett bra komplement till dina vanliga mediciner under graviditeten. Tala med din mödravårdscentral eller fysioterapeut/sjukgymnast om du vill pröva TENS.
 
Du kan även få smärtlindring med hjälp av läkemedel. Läs om Medicinsk behandling under graviditet.

Avslappning 

Om du har ont reagerar kroppen med att spänna sig och det leder till minskad blodcirkulation i musklerna. Det leder i sin tur till ökad smärta och då spänner du dig ännu mer. Det blir en ond cirkel. Med avslappning kan du bryta den onda cirkeln och minska smärtan.

Det finns olika avslappningsmetoder att använda. Din fysioterapeut/sjukgymnast kan hjälpa dig att hitta den metod som passar bäst för dig. 

Kvinna i träningskläder promenerar med en barnvagn i grönområde.

Träning efter förlossning 

Det är bra om du fortsätter träna även efter att du fött ditt barn. Du kan börja mjukt med att träna din bäckenbotten och att ta promenader. När du varit på efterkontroll, cirka 6–8 veckor efter förlossningen, kan du börja öka lite med träningen om din barnmorska bedömt att du kan göra det.

Om din graviditet eller förlossning var komplicerad på något sätt kan du ta råd av din barnmorska, fysioterapeut/sjukgymnast eller läkare kring vilken typ av träning som passar bäst för dig.

Träning vid bäckenbesvär efter förlossning

Om du har bäckenbesvär efter förlossningen kan du pröva anpassad stabilitetsträning för att lindra och minska dina symtom.

Din fysioterapeut/sjukgymnast kan också bedöma om du kan vara hjälpt av att använda en bäckengördel under en period efter att du fött ditt barn.  

Publicerad 2021-03-21 | Ändrad 2021-04-21
PP-INP-SWE-0199 Feb 2021