Barnreumatism – den vanligaste ledsjukdomen hos barn

Vill du veta mer om barnreumatism (JIA)? Sjukdomen innebär att barnet har inflammerade leder som är svullna, varma och ömma. Barnet är ofta stelt och har ont på morgonen men blir rörligare och mjukare fram på dagen.

Barnreumatism - den vanligaste ledsjukdomen hos barn

Det finns omkring 1 800 barn och ungdomar i Sverige som har reumatism. Elva barn av 100 000 insjuknar varje år i barnreumatism. Orsaken är idag okänd, men vi vet att vårt immunförsvar är inblandat. Ett visst ärftligt inslag finns dessutom.

Hur upptäcker man barnreumatism?

Det första tecknet kan vara att barnet inte lär sig att gå på ett normalt sätt eller att det börjar halta. Barnet kan också ha svårigheter att använda sina händer. Hon eller han kan tappa saker eller ha svårt att knäppa en knapp eller vrida på en kran. Ibland ser man att barnets leder är svullna och att de känns varma eller är ömma om man trycker på dem. Flera leder kan drabbas som till exempel fotleder, fingerleder, höftleder, käkleder, knäleder eller nacken.

"Jag fick reumatism när jag var åtta år. Då började fingrar, fötter och knän stelna till"

Anna*, reumatiker och professionell dansare


Varför påverkas tillväxten hos barnet?

Inflammationen vid barnreumatism kan ibland vara så uttalad att barnet inte växer normalt. Tillväxten hämmas också om barnet dessutom äter mycket kortison.

Framtiden för en barnreumatiker?

Många barn med reumatism blir helt friska. Det är mycket viktigt att ge barnet en bra och effektiv behandling under hela sjukdomsperioden. Om barnet bara har ett fåtal inflammerade leder så är prognosen bättre. Men även om barnet har flera engagerade leder så finns möjligheten att bli helt frisk i vuxen ålder.

 

*Anna är ett fingerat namn och filmen är baserad på en verklig historia.

PP-ENB-SWE-0401 feb 2016

 

Relaterade länkar