Mer än 50 000 svenskar har ledgångsreumatism

Har du ledgångsreumatism eller känner du någon som har det? Reumatoid Artrit (RA) – eller ledgångsreumatism – är den vanligaste reumatiska sjukdomen i Sverige. Den kallas ledgångsreumatism eftersom det främst är lederna som drabbas.

Cirka 0,5% av den svenska befolkningen har ledgångsreumatism.

Cirka 0,5% av den svenska befolkningen har ledgångsreumatism. Två av tre som drabbas är kvinnor. Medelåldern när sjukdomen bryter ut är 55 år. Men både unga och gamla människor kan få ledgångsreumatism.

Vad är orsaken?

Det är oklart vad som orsakar ledgångsreumatism. Det är sannolikt flera faktorer som bidrar till att sjukdomen bryter ut. Eftersom majoriteten som drabbas är kvinnor, är det troligt att kroppens hormoner spelar en roll. Sannolikheten att få sjukdomen är också större om man har en nära släkting med reumatisk sjukdom. Rökning kan bidra till insjuknande i RA, och ger en svårare sjukdom. En viss ärftlighet finns.

Vilka är symtomen?

För de flesta börjar ledgångsreumatismen i händernas och/eller fötternas småleder. Man blir stel, öm och får värk. En eller flera av lederna svullnar upp och visar tecken på inflammation. Ibland börjar inflammationen i en större led – till exempel knäled, axelled eller fotled. Trötthet, aptitlöshet, viktnedgång och feber kan förekomma, och är symtom på högaktiv inflammation i många leder.

För att få en diagnos görs först en utredning inom primärvården/vårdcentralen, där läkaren tar prover, känner på lederna och ibland görs en röntgen. Läs mer under "Så ställs diagnos".

 

"Idag lever jag som dansare och jag jobbar professionellt som danslärare och dansare"

Anna*, reumatiker och professionell dansare

Se filmen här »

 

*Anna är ett fingerat namn och filmen är baserad på en verklig historia.

PP-ENB-SWE-0401 feb 2016

Relaterade länkar