Ankyloserande spondylit – vanligare hos män än kvinnor

Vill du veta mer om ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom)? Det är en sjukdom som ingår i en större grupp reumatiska ryggsjukdomar – så kallade spondylartriter. Någon procent av Sveriges befolkning har dessa sjukdomar.

Ankyloserande spondylit – vanligare hos män än kvinnor

Ankyloserande spondylit – eller ryggradsinflammation – är vanligast hos män. Sjukdomen debuterar ofta i ungdomen eller den yngre medelåldern. De flesta får de första symtomen mellan 15 och 30 års ålder. Kvinnor får sina symtom i genomsnitt cirka fem år senare än männen.

Vad är orsaken?

Det finns ett ärftligt samband och många av dem som drabbas har någon släkting med ankyloserande spondylit, psoriasis eller inflammatorisk tarmsjukdom. Men även om det finns ärftliga förutsättningar är det inte detsamma som att man får sjukdomen. Det finns fler faktorer som läkarna idag inte känner till för att sjukdomen ska debutera. Vissa speciella typer av tarminfektioner kan möjligen bidra till att man drabbas. 

Vilka är symtomen?

De första symtomen vid ankyloserande spondylit är oftast en molande värk i korsryggen. Det vanligaste är att smärtan är som värst på efternatten. Morgonstelhet är ett annat tecken. Stelheten ger med sig vid rörelse men återkommer om man suttit stilla under en längre stund. Ryggvärken kan stråla ner i skinkorna och det är vanligt att värken skiftar mellan vänstra och högra sidan. Ankyloserande spondylit kan också ge andra symtom i kroppen. Det vanligast är tendinit (muskelinflammation) i hälsena, bäckenkanterna och revbenen in mot bröstet. Andra vanliga symtom är inflammation i regnbågshinnan (så kallad irit) eller inflammation i enstaka stora leder.

Hur ser framtiden ut?

Ankyloserande spondylit betraktas som kronisk. Men för de flesta patienter är symtomen relativt begränsade. Symtomen kommer ofta i skov och mellan de perioderna är många i stort sett fria från smärtor och stelhet. Vid svårare sjukdom krävs, utöver bedömning och behandling av reumatologspecialist, även behandling av reumatologiskt specialistteam. De flesta kan fortsätta arbeta hel- eller deltid, beroende på typ av arbete.

PP-ENB-SWE-0401 feb 2016

Relaterade länkar