Vill du veta mer om smärtlindring?

Läkemedel som dämpar smärta är till stor hjälp för många reumatiker. Resultatet blir en bättre vardag med minskad ledvärk, avtagande stelhet och ökad rörelseförmåga.

Läkemedel som dämpar smärta är till stor hjälp för många reumatiker.

Vid akut ledvärk eller tillfälliga ledbesvär kan det räcka med smärtstillande läkemedel. Om smärtan består och lederna är svullna och stela skall annan läkemedelsbehandling ges. Smärtlindrande mediciner kan också vara ett bra komplement till andra behandlingsmetoder.

Ett flertal smärtlindrande läkemedel kan köpas utan recept, medan många andra är receptbelagda.


En viss grupp läkemedel, s.k. NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) är både smärtlindrande och inflammationsdämpande. Verkningsmekanismen för NSAID är att blockera ett protein som har en avgörande roll för uppkomsten av inflammation. NSAID kan hjälpa bra mot t.ex. ledsmärta, men nackdelen är att de kan irritera magslemhinnan och ibland kan orsaka magsår. NSAID får inte tas vid nedsatt njurfunktion eller vid misstanke om hjärtsvikt. Exempel på NSAID är ibuprofen, diklofenak, naproxen och ketoprofen.

Paracetamol är ett smärtlindrande läkemedel utan antiinflammatoriska egenskaper. Paracetamol är mer skonsamt mot magen än NSAID, men lindrar inte stelhet.

Din doktor vet mer


Vilken värkmedicin som passar bäst beror bland annat på hur ont du har, vilka andra läkemedel du tar och vilka andra sjukdomar du har. Rådgör med din läkare. När det gäller val av receptfria preparat kan du också få hjälp av en farmaceut på apoteket. För att få bästa möjliga effekt och minimera biverkningarna är det viktigt att följa anvisningarna om dosering.

 Det finns även andra sätt att minska ledsymtom än att använda läkemedel. Ett sätt är att lära sig undvika felaktig belastning. Anpassad fysisk träning håller kroppen i form och motverkar smärta. Olika metoder för fysikalisk smärtbehandling – till exempel med värme, kyla och massage – kan också vara till stor hjälp.

www.ontilederna.nu

Testet är framtaget av specialister inom reumatologi och allmänmedicin i samarbete med patienter med reumatiska sjukdomar. Syftet är att ge dig som har fått ledbesvär en möjlighet att se om dina symtom stämmer in på någon form av reumatisk ledsjukdom. Testet kan inte ge dig en diagnos, men du får värdefull information om dina besvär och ett bra underlag ifall du behöver söka läkarhjälp. För att få en diagnos behöver du besöka din husläkare och bli undersökt. Om du efter att ha besvarat frågorna vill besöka din husläkare så kan du ta med dig dina svar. Det kommer att underlätta din läkarundersökning.

Gör testet här och lär dig mer om din situation »

 

PP-ENB-SWE-0401 feb 2016