Ergonomi och hjälpmedel vid graviditet

Redan när du är gravid kan du börja planera för förenklingar och hjälpmedel i ditt hem. Reumatoid artrit (RA), eller reumatism, ger vanligtvis ett skov, förvärrade symtom, efter en förlossning. Därför blir det lättare för dig att sköta ditt barn så självständigt som möjligt om du planerar i god tid och gör praktiska förändringar i hemmet.

Mamma lutar sig över skötbord och ler mot sin bebis.

Anpassningar i bostaden

Genom din reumatolog kan du få kontakt med en arbetsterapeut som ger dig råd om planering av bra arbetsställningar och rutiner i vardagen. Arbetsterapeuten kan eventuellt också göra hembesök för utprovning av hjälpmedel och nödvändiga bostadsanpassningar. 

Skötbord

Ordna ett stabilt skötbord i rätt höjd och gärna där du har närhet till vatten. Se till att allt som behövs för barnets skötsel finns nära till hands.

Barnvagn

Prova dig fram så att du hittar en barnvagn som känns bekväm för dig. Den ska vara lättkörd och ha rätt höjd, låg vikt, lättskötta bromsar och bekväma handtag. 

Hjälpmedel

Att ha småbarn innebär många tunga lyft. Du kan behöva tum- och handledsstöd för att få ett stabilare och starkare grepp. Det finns många olika modeller av tum- och handledsstöd och arbetsterapeuten kan hjälpa dig prova ut det bästa alternativet för just dig.

Be också arbetsterapeuten om råd och tips kring andra hjälpmedel som kan hjälpa dig vid amning, påklädning av barnet och andra vardagssituationer.

Amnings-bh

 Gör det så enkelt som möjligt för dig under amningsperioden då du behöver öppna och stänga kring brösten många gånger varje dag. Prova ut en typ av amnings-bh som är enkel för dig att använda. Tänk också på att använda kläder på överkroppen som är enkla att öppna och stänga eller som du enkelt kan dra upp. 

Fråga gärna på barnavårdscentralen om vilken typ av amnings-bh som är lättast att använda om du har stela fingrar och ont i händerna. 

Att mata ditt barn

Oavsett om du ammar eller matar med flaska är ergonomin viktig. Placera ditt barn så att dina muskler och leder blir minimalt belastade. En amningskudde ger skönt stöd så att du slipper spänna armen. Du kan också prova att palla upp med kuddar under barnet. En bekväm ställning för matning och amning gör stunderna sköna för både barnet och dig.

Mamma pussar sin bebis om hon bär i en bärsjal.

Att bära ditt barn

Allteftersom barnet växer blir det allt tyngre att bära. Se till att anpassa kroppen successivt för belastningen. Fråga din fysioterapeut om råd för att stärka dina muskler i mage och rygg. Ta pauser när du behöver.
 
Om du bär ditt barn i en bärsele eller bärsjal fördelas vikten jämnt över kroppen och det blir skonsamt för dig. 

Dela med dig av dina kunskaper
Om exempelvis mor- och farföräldrar med reumatoid artrit ska passa sitt barnbarn kan de behöva tips och råd kring vardagliga situationer. Visa dem exempelvis vilken lyft- och bärteknik du själv använder.   

Övriga tips och råd

•    Lyft med underarmarna för att fördela belastningen. Använd fler och större leder. 

•    Använd barnvagnen ibland istället för att bära barnet. 

•    Ha realistiska planer på hur många aktiviteter du ska ha.

•    Vila ofta. Sov när barnet sover.

•    Ställ inte för höga krav på dig själv. Ditt barn mår inte dåligt om du inte orkar leka hela tiden. 

•    Skippa dammsugningen och var med ditt barn istället. Det ger både dig och ditt barn mer än om det är välstädat hemma.

•    Försök lära barnet stegvis att bli självständigt för att kunna göra mycket själv. Det kan exempelvis vara att klä på sig själv eller att med ditt stöd klättra upp i barnstolen vid köksbordet eller i bilbarnstolen själv.

Publicerad 2021-03-21 | Ändrad 2021-04-21
PP-INP-SWE-0200 Feb 2021