Hjälpmedel i vardagen
Vid reumatiska sjukdomar kan det bli svårare att klara många vardagssysslor eftersom styrkan och smidigheten i händer, armar och axlar ofta försvagas. De vanliga dagliga sysslorna kan belasta och slita på inflammerade leder och muskler. Därför är det bra om du lär dig ergonomiskt riktiga arbetssätt. Särskilt viktigt är det att skona lederna vid aktiv inflammation, eftersom ledstrukturen då är extra känslig och kan drabbas av förändringar och felställningar. Man vill undvika felställningar eftersom det då blir ännu svårare att klara vardagen på grund av smärta och nedsatt rörlighet.
Vardagstips som underlättar
• Vissa arbetsställningar kan orsaka smärta, och det är kroppens sätt att varna för alltför stor belastning på lederna. Lär dig att respektera smärtan som kroppens försvarsmekanism.
• Vid ett arbetsbord är det viktigt att sitthöjden är rätt. Det bra om stolens höjd är ställbar. Låren bör vara i ca 90° vinkel mot ryggraden och hälarna stadigt i golvet.
• Köksutrymmet kan planeras så att de redskap man behöver finns nära till hands. Om du slipper sträcka dig eller huka dig ner undviker du att belasta lederna i onödan.
• Lyft köksredskap och kastruller med bägge händerna så att belastningen fördelas jämnt. Det förhindrar att fingrarnas leder och handled böjs och belastas i onödan.
• När du bär något i handen är det bra att hålla handlederna raka, då minskar belastningen på handleden.
Bästa hjälpmedlen
För händer och fingrar
Det finns flera olika typer av skenor som stöder och skyddar leden. De kan både bevara funktionsförmågan, lindra värk och förebygga felställningar. Handledsstöd och andra skenor väljer man ut enligt individuella behov, och helst i samråd med en arbets- eller fysioterapeut. Att få ut sina medicintabletter ur så kallade blisterförpackningar kan även det vara svårt när fingrarna är stela och ömma. Med en blisteröppnare går det lätt och det finns flera olika modeller.
För nacke och axlar
En mjuk stödkrage kan lindra rörelsekänslighet, smärta i nacke och axlar och huvudvärk som orsakas av inflammation i halsryggraden. Smärta i nacken och skuldrorna kan också lindras med en så kallad funktionskudde, som är ergonomiskt formad.
För axlar och armbågar
Griptänger, långskaftade skohorn och påklädningskrokar gör att man får ett stadigare grepp och är till stor hjälp när axel- eller armbågsleden är stel och smärtar och rörelseomfånget är begränsat.
Vid datorn
Arbetet med musen utsätter underarmen, handleden och pekfingret för stor belastning. Det finns olika slag av så kallade musemulatorer som bara kräver lite tryck och rörelse. De ansluts till USB-porten på datorn.
I köket
Tjockskaftade arbetsredskap är lätta att greppa och de belastar leder mindre. Det finns också olika slag av skruvlock, kork- och burköppnare.
I badrummet
Stödhandtag underlättar vid badkaret och duschen. Det finns också massor av hjälpmedel när du ska tvätta, borsta och smörja in din kropp.
Så får du tag på hjälpmedel
En del hjälpmedel som du behöver på grund av en reumatisk sjukdom kan du få utskrivna i kontakt med arbetsterapeut, fysioterapeut eller en sjuksköterska.
En del landsting och regioner tillämpar så kallat fritt val av hjälpmedel. Då får du själv välja vilket hjälpmedel du vill köpa med en särskild summa pengar. Pengarna får du i form av en så kallad rekvisition från din förskrivare. Du kan då välja att köpa en medicinteknisk produkt eller en vanlig konsumentprodukt.
Medicintekniska produkter är utvecklade och testade för att användas som hjälpmedel. Det finns lagar som styr vad som får kallas en medicinteknisk produkt, och de är då märkta med ett CE-märke. De produkter som du köper i specialiserade hjälpmedelsbutiker är ofta medicintekniska produkter.
Innan du kontaktar din arbetsterapeut eller fysioterapeut är det bra om du skriver upp vilka dina största behov och problem är. Det kan till exempel vara att greppa saker, öppna förpackningar, böja ryggen, jobba i köket eller vid datorn. Då kan du få hjälp att hitta butiker där de mest lämpliga hjälpmedlen finns.
På 1177/Hjälpmedel kan du läsa om olika sorters hjälpmedel och hur det går till att få dem.
Tips på butiker som säljer hjälpmedel för reumatiker
www.varsam.se
Här hittar du hjälpmedel för allt och alla. Till exempel burköppnare eller greppvänliga bestick från Good Grips, saxar utan öglor för onda tummar, hjälpmedel för dusch och badrum. Ländryggstöd, handledsstöd, tumstöd, knästöd, halskrage, ryggstöd och mycket, mycket mer.
www.sakta.se
Satsar främst på behov hos äldre med rörelseproblem, men har också många genialiska lösningar för hushåll och bad/dusch. Exempelvis burköppnare och andra prylar för klena fingrar, ryggtvättare, toaförhöjare och så vidare.
www.smartasaker.se
Här hittar du smarta problemlösare och roliga presenter till dig själv och dina nära. Saker som förenklar och förgyller vardagen helt enkelt! En stor del av sortimentet är svenska innovationer, och samarbetet med Svenska Uppfinnareföreningen bidrar till många nya spännande och unika produkter. Du hittar till exempel burk- och flasköppnare, nackvärmare, eller handledsstöd för dig som jobbar vid dator.
Fler webbplatser och butiker med hjälpmedel
- www.reumashop.se - Butik som bara riktar sig till reumatiker
- www.euforia.se - Mycket välsorterad butik med kvalitetsprodukter bland annat för handens hjälpmedel, matlagning, badrum och fötter och ben
- www.svancare.se – Bra lösningar för toalettbesök och intimvård
- www.swereco.se – Träningsredskap med mera
- www.uriform.se – Välsorterad butik med många olika hjälpmedel
- www.merrycare.se – Välsorterad butik med många olika produkter
- www.apoteket.se – Har en mängd användbara hjälpmedel
- www.gulare.com – Många olika träningsredskap
- www.sundab.se – Badkar och duschar
- www.hjalpmedel.se – Diverse bra hjälpmedel
- www.hi.se – På Hjälpmedelsinstitutets hemsida får du alltid senaste nytt om hjälpmedel och annan information