Det är inte inbillning: Vädret har stor inverkan på ledsjukdomar och värk

Nästan alla med ledsjukdomar och annan kronisk värk vittnar om att vädret har stor betydelse för hur de mår och hur ont de har. Men de blir inte alltid trodda - det har hittills inte funnits några helt säkra bevis för att det stämmer.

Mörka moln över vetefält

Men det finns vetenskapliga studier som i alla fall ger en del av förklaringen. Forskare vid University of Manchester har undersökt hur vädret påverkar patienter med bland annat RA, fibromyalgi och artros. Resultatet av studien visade att vid regn och blåst hade de i snitt 20 procent mer värk än vid torrt väder. Reumatikerförbundet anser att detta är en intressant studie och att den till viss del bekräftar det som reumatiker har upplevt och uttryckt i alla tider. 

I studien ingick 2500 personer som utrustades med en app i sin mobiltelefon. Där fick de varje dag fick fylla i hur de mådde. Försökspersonerna kunde följas via telefonernas GPS och forskararna kunde då se det aktuella väderförhållandet samt hur studiedeltagarna upplevde smärtan. En väderfaktor som upplevdes som särskilt svår var hög luftfuktighet. 

Stora förändringar i väderförhållanden påverkar många människor, även friska. Det brukar bli värre när man blir äldre och får krämpor här och var. Det verkar som om man då blir lite mer känslig och påverkbar.

Vädret påverkar ofta en sjukdomsdrabbad person mer, och det verkar som om autoimmuna sjukdomar kan påverkas av extra mycket. Men det går inte att generalisera, ibland kan en klimatförändring påverka sjukdomen positivt och i andra fall negativt.
 
RA (ledgångsreumatism) upplevs ofta ge förvärrade symtom vid kallt och regnigt väder medan andra autoimmuna sjukdomar upplevs värre vid varmt väder och tycks vara vilande när vädret är svalare. 

Det verkar ändå som om det vanligaste är att få skov av reumatiska sjukdomar när det är kyligt väder. Det finns många teorier kring orsaken, bland annat att lågtryck skulle kunna orsaka svullnad inne i lederna. Om lågtrycket närmar sig snabbt hinner kroppen inte anpassa sig. vätskor i leder ökar och ger tryck på inflammerade vävnader, som i sin tur ger smärta.
 

Kvinna med kopp i handen bakom ett fönster med regndroppar på.

Slipp få ont vid kyligt väder

• Om det är riktigt kallt utomhus behöver du inte känna dig tvungen att ta långpromenader, men försök hålla dig rörlig inomhus. Vill du ändå motionera utomhus, ta inga långa stillastående pauser utan för dig  hela tiden för att hålla lederna och musklerna varma och mjuka.
• Klä dig i flera lager med lagom varma kläder, det brukar ge en lagom behaglig kroppstemperatur. Att hålla ledområdena varma är viktigt.
• Ta alltid på dig vantar, mössa och halsduk. Under riktigt kalla dagar försvinner 50 procent av kroppsvärmen ut genom huvudet.

Biologiskt väder, en okänd vetenskap

Biometeorologi, eller biologiskt väder, är en vetenskap som försöker förklara hur kroppen påverkas av vädret, såväl positivt som negativt. Biometeorologi är egentligen en kombination av flera vetenskaper, som meteorologi, medicin och biologi. Biologiskt väder är samlingsnamnet på de atmosfäriska förhållanden som kan ha betydelse för hur du mår, till exempel lufttryck, luftfuktighet, ljus och temperatur.

Publicerad 2020-09-07 | Ändrad 2021-04-12
PP-INP-SWE-0150 Sept 2020