Tips på goda, enkla och nyttiga mellanmål eller frukostar

Med lite planering är det faktiskt riktigt enkelt att se till att man inte behöver gå hungrig. Gör något av de goda mellanmåls- eller frukostrecepten nedan, och när du ändå är igång kan du lika gärna göra extra så har du till resten av veckan.

chia med jordgubb

Chia to go med jordgubb- och mynta topping

Om du tycker chia smakar grodyngel, gör den här chian. Den är god den, men lika nyttig för det.

Ingredienser, 4 portioner

3 dl yoghurt (0,5% fett)
0,5 dl chiafrön 
1 msk honung
1 tsk vaniljpulver

Gör så här: 

1. Blanda yoghurt med chiafrön, honung och vaniljpulver. Låt stå i kylen över natten. 
2. Servera med lätt krossade jordgubbar, kokoschips och mynta.

grönkålssmoothie

Grönkålssmoothie med mango och ingefära

Smoothie är ett bra mellanmål, speciellt om den innehåller en mättande grönsak. Här bjuds en variant med grönkål. Häll upp i termos med någon isbit så har du melliset preppat till eftermiddagen. 

Ingredienser, 4 portioner:

5 grönkålskvistar (eller 80 g spenat)
4 dl pressad apelsin eller apelsinjuice
2 tsk malen ingefära
250 g fryst mango
1 banan
2 dl havredryck

Gör så här:

1. Repa grönkål och ta bort den grova nerven. 
2. Mixa grönkål med apelsinjuice till slät konsistens. 
3. Tillsätt ingefära, mango, banan och havredryck och mixa slätt. 

bakad havrekaka

Bakad havrekaka med morot och kanel

Bästa frukost- och mellisreceptet någonsin. Som att äta nyttig morotskaka varje dag! Havre är ett bra fullkorn som vi gärna får äta ofta. Här tillagas den med riven morot för naturlig sötma och extra fiber och antioxidanter. 

Ingredienser, ca 6 portioner

3 morötter
5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
3 msk honung
5 dl havredryck
Frötopping:
1 dl frön, förslagsvis pumpa, solros & sesamfrö
1 msk rapsolja
1 msk honung

Gör så här:

1. Sätt ugnen 200°C. 
2. Riv morötterna fint. 
3. Blanda havre, bakpulver, kanel, vaniljpulver och salt i en skål.
4. Knäck ner ägg och tillsätt havredryck och morötter och blanda allt. 
5. Smörj en ugnsform med olja och häll ner smeten. 
6. Blanda frön, rapsolja och honung till frötoppingen och häll ovanpå havresmeten.
7. Baka havrekakan i ugnen ca 20-30 minuter. Låt svalna något och servera med bär och en klick yoghurt eller kvarg.

bönspread

Bönspread med dill och citron

Bästa smörgåspålägget på mackan! Krämigt, syrligt och enkelt att göra. Lägg på en fullkornsmacka för ett mättande mellanmål. 

Ingredienser, ca 3 dl

3 dl kokta stora vita bönor (1 tetra á 380g, sköljda)
0,5 dl hackad dill
3 msk pressad citronjuice
4 msk olivolja
Salt och peppar

Gör så här: 

1. Mixa bönorna slätt. Blanda ner dill, citronjuice och olja. Smaka av med salt och peppar. 
2. Ät direkt, eller lägg i en glasburk och spara i kylen. Det håller upp till fem dagar. 

 

I samarbete med Dietistens val

Published 2019-12-05 | Ändrad 2020-01-31
PP-INP-SWE-0059 Dec 2019