Ät fisk – så ofta som möjligt

När vi pratar om reumatisk sjukdom så gäller i stort samma kostråd som för övrig befolkning – ett matmönster som liknar medelhavskosten. Den enda skillnaden är att det är av extra vikt att följa råden. Anledningen till det är att personer med reumatisk sjukdom har en ökad risk att drabbas av exempelvis hjärt-kärlsjukdom och vi vet att medelhavsmaten kan minska den risken.

Recepten i filmen hittar du här:
Ingefärslax med kål och rotfrukter 
Laxtortilla med chipotlemajo 

Det finns ett livsmedel som sticker ut som extra viktigt för dig med reumatisk sjukdom, och det är fisken! Anledningen till det är att fisken, och speciellt fet fisk, är en bra källa till omega 3 som har viss antiinflammatorisk effekt vid reumatisk sjukdom. 

Det kan vara något svårt att få i sig tillräcklig mängd omega 3-fett då fettsyrorna inte förekommer i så många livsmedel. Omega 3-fett finns förutom i fet fisk även i rapsolja och valnötter, men just den antiinflammatoriska effekten har bara kunnat visas vid intag av så kallade långa omega 3-fettsyrorna. Och de finns endast i fisken (och vissa alger).

För att uppnå antiinflammatorisk verkan behöver man få i sig 2-2,5 g långa omega 3-fettsyror per dag, vilket motsvarar 3-4 portioner fet fisk i veckan. Äter man även valnötter och rapsolja kan kroppen i begränsad mängd omvandla dessa kortare omega 3-fettsyror till längre, men det är nödvändigt att välja fisk för att komma upp i rätt mängd.

Kosttillskott för att få i sig omega 3?

Det bästa är att få i sig långa omega 3-fetter från fisk. Då får du på köpet i dig andra viktiga näringsämnen som kan vara svårt att få i sig så som vitamin D, selen och zink. Dessutom brukar en ökad mängd fisk på tallriken innebära att den totala mängden kött minskar, vilket i sig är viktigt för hälsan. Väljer du ändå ett kosttillskott, så är tipset att titta igenom innehåll av de långa omega 3-fetterna (EPA, DPA, DHA) då de kan skilja sig mellan olika produkter.

 

I samarbete med Dietistens val

Dietistens val
Publicerad 2019-12-04 | Ändrad 2020-03-12
PP-INP-SWE-0067 Dec 2019