Ät kolhydrater – i lagom mängd och med bra kvalité

Kolhydrater är en bra källa till energi och är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Det finns ingen anledning att välja bort kolhydrater men det finns allt att vinna på att välja kolhydrater med bra kvalité och hitta en lagom mängd. Kålrot, havre, läsk och pasta är alla kolhydratkällor men som ni förstår är de av väldigt olika kvalité.

Receptet i filmen hittar du här:
Tomatveteotto med rostad pumpa, grönkål och hasselnötter

Om vi istället för att ”ta bort” fokuserar på vad vi vill ge kroppen för att den ska må bra så kommer vi vilja ha kvar kolhydrater med bra kvalité. Detta då de förutom bra energi även innehåller viktiga fibrer, fullkorn, vitaminer, mineraler och bioaktiva ämnen såsom antioxidanter. Att hålla sig till ett matmönster med gott om fiber och fullkorn är av extra vikt för dig med reumatisk sjukdom då det minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Kolhydrater av bra kvalité är alltså livsmedel som innehåller just detta och det kan vara rotfrukter, fullkornsbröd, matgryner, grönsaker och frukt. 

Kolhydrater från sockerrika produkter som läsk, saft, godis, smaksatt yoghurt, sockrigt bröd och flingor klarar vi oss fint utan. Det är dessutom bra att begränsa intaget av dessa livsmedel då de ofta ger oss energi men utan betydande mängd näring eller mättnad. Så kallade snabba kolhydrater bidrar inte med så mycket mättnad vilket lätt kan leda till att vi äter mer energi än vad vi behöver, eller att den här maten tar plats från annan mer näringsrik mat. 

Tips på hur du får in mer fiber och fullkorn i vardagen:

  • Ät fullkornsbröd – välj bröd med minst 50% fullkorn och helst inget tillsatt socker
  • Ät matgryner – koka havregrynsgröt eller välj en nyckelhålsmärkt müsli. Välj gärna mathavre eller matvete till lunch och middag några gånger i veckan
  • Ät fiberrika grönsaker – välj gärna mer grova grönsaker så som rödkål, broccoli, vitkål, morot, blomkål och gröna ärtor till lunch och middag
  • Ät baljväxter – låt gärna baljväxter ingå i dina måltider, som linser i pastasåsen, som hummus på smörgåsen eller som bönsallad till maten
  • Ät frukt - välj gärna två olika frukter varje dag, ät dem förslagsvis till mellanmål med några nötter. 
  • Ät bär – gärna ofta, och lägg dem på gröten, i filen eller mixa till en smoothie.

 

I samarbete med Dietistens val

Dietistens val
Published 2019-12-04 | Ändrad 2020-05-22
PP-INP-SWE-0068 Dec 2019