Ät grönt – i alla dess former

Alla mår bra av att äta mycket grönsaker, frukt och bär. I ett medelhavslikt matmönster, vilket generellt rekommenderas vid reumatisk sjukdom, spelar ofta det gröna huvudrollen. Därför är det extra viktigt att inkludera mycket grönt i vardagsmaten.

Recepten i filmen hittar du här:
Bakad havrekaka med morot och kanel
Broccolibiffar på vita bönor
Grön broccolipasta med citron och basilika

Grönsaker är mer än sallad på tallriken. Med sallad menar vi ofta salladsblad, gurka och tomat som vi serverar till maten. Inget fel med det, men vill vi äta hälsosamt ska vi satsa på de mer fiberrika grönsakerna. Tänk morot, broccoli, blomkål, fänkål, gröna ärtor, rödkål och svartkål. Fiberrika grönsaker är fullproppade med näring i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber. Att äta mer av dessa grönsaker stärker våra friskfaktorer och minskar risken för flera sjukdomar som exempelvis hjärt-kärlsjukdom. Vi behöver äta minst 500 g frukt och grönt om dagen för att ge kroppen viktiga näringsämnen. Det motsvarar ungefär två portioner grönsaker som fyller en tredjedel av tallriken, två frukter och några bär. 

Att i varje måltid inkludera grönsaker är ett bra sätt att få i sig nyttigheter men också ett sätt att hålla mättnad under en längre tid efter måltiden. Vi kan lättare uppleva att blodsockret håller sig jämt och att vi känner oss mer nöjda fram till att det är dags för nästa måltid. Att fylla tallriken med grönsaker gör också att vi kan äta en för de flesta lagom mängd energi i måltiden. 

Variera dig både i form och färg

Det är bra att äta olika sorter av grönsaker, frukt och bär för att få i sig olika näringsämnen och skyddande antioxidanter. Tänk gärna i olika färger så som lila rödkål, grön broccoli, rosa hallon och orange pumpa så får du i dig hela regnbågens nyttigheter. Varje sort är hälsosam i sig, men genom att äta olika sorter så kan de till och med förstärka effekten av varandra!

Frukt och bär

Att äta frukt är bra. Frukt ger oss viktiga vitaminer, mineraler, fiber och bioaktiva ämnen så som antioxidanter, så ät gärna frukt varje dag. Att regelbundet äta frukt kan minska risken för sjukdom och är dessutom ett perfekt mellanmål. Skivad apelsin och en kopp te som mellanmål eller ett päron och några valnötter som fika. Välj olika sorter, välj gärna i säsong och variera med bär. Ett tips är att alltid ha bär i frysen att lägga på gröten, i yoghurten eller att äta med en klick keso som frukost eller mellanmål. 

Tips på hur du får in mer grönt i vardagen

Låt gärna grönsaker, frukt eller bär finnas med i alla måltider under dagen och låt gärna det gröna spela huvudrollen på tallriken. 

  • Frysta grönsaker är lika bra som färska och ett enkelt sätt att få in grönsaker i vardagen. Häll ner frysta ärtor när det återstår en minut på pastavattnet så kommer det gröna på köpet!
  • Gör sås på grönt, det är enkelt och gott! Mixa en grön ärtpesto av exempelvis gröna ärtor, citron, vitlök, solrosfrön, olja, salt och peppar. Eller varför inte använda krossade tomater eller ajvar som såsbas?
  • Ha alltid bär i frysen och ät på gröt, fil, yoghurt eller mixa till en smoothie
  • Riv vitkål, rödkål, kålrot eller rödbeta och blanda med olja, vinäger och salt i en stor glasburk och ha en färdig sallad som räcker och håller hela veckan

 

I samarbete med Dietistens val

Dietistens val
Publicerad 2019-12-05 | Ändrad 2020-05-22
PP-INP-SWE-0069 Dec 2019